"Северен поток 2“ е европейски проект и не трябва да се използва като средство за оказване на натиск върху Русия заради ситуацията в Украйна. Това подчерта новият канцлер на Австрия Карл Нехамер в интервю за германския национален ежедневник Die Welt.

"Не считам за необходимо да свързвам пускането на "Северен поток 2“ с руското поведение в Украйна. Правейки това, ЕС може само да навреди на себе си. "Северен поток 2“ е в интерес не само на Русия; Германия, Австрия и други европейски държави също ще се възползват от него. "Северен поток 2“ е европейски проект, който не трябва да се използва като средство за оказване на натиск върху Москва“, отбеляза Нехамер.

Австрийският канцлер добави, че насилието не трябва да бъде средство, използвано от политиците, а евентуално нарушаване на международното право може да има последствия. "Затова е необходимо да се запазят интересите на Украйна като транзитна страна“, добави той.

По думите му Австрия продължава да подкрепя газопровода "Северен поток 2“ и очаква скорошното му пускане. "Очаквам, че "Северен поток 2“ скоро ще може да бъде пуснат по план“, каза политикът. Според канцлера Европа разчита на възобновяеми енергийни източници, но макар да има нужда от петрол и природен газ, за нея е важно енергийното снабдяване на страните от ЕС да се осигурява по различни маршрути и газопроводи. "Това важи и за Австрия. "Северен поток 2“ е важен проект, който дава на ЕС сигурност на доставките по отношение на енергията“, каза Нехамер.

Изграждането на газопровода приключи напълно на 10 септември 2021 г. За да бъде пуснат в експлоатация, трябва да получи сертификация на независим транспортен оператор. Такава регистрация е необходима, за да може проектът да отговаря на Газова директива на ЕС. Сертифицирането вече е спряно, тъй като операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Докато това не се случи, сертифицирането няма да продължи.

Превод и редакция: Тереза Герова