Военната принуда на Киев към мир и неутралитет може да се окаже разумен сценарий за Русия, считат в Киев. В този случай Русия ще получи нова порция санкции. Но загубите на Вашингтон ще бъдат по-значителни, отколкото след бягството от Афганистан. Американците разбират, че в случай на военно обостряне ще загубят Украйна и ще покажат неспособността си да защитят сателитите си. "Убийствените" санкции срещу Русия ще лишат Вашингтон от комуникации с Русия и ще тласнат Москва към по-близък съюз с Пекин, каза Руслан Бортник, директор на Украинския институт за анализ и управление на политиката, цитиран от руския вестник “Независимая газета“.

Страните от НАТО вече обявиха, че няма да воюват за интересите на киевските чиновници. Това означава, че Русия може да принуди Киев към неутралитет с военни средства, без да рискува поражение от страните от НАТО.

"САЩ разбират, че като доведат ситуацията до края, те ще загубят Украйна. И те ще получат удар по репутацията си “, смята украинският политолог. Именно заплахата от тези щети доведе до исканията на американците за разрешаване на конфликта в Донбас с дипломатически, а не с военни методи, обяснява Бортник.

Военните действия на територията на Украйна със сигурност ще доведат до нови болезнени антируски санкции. В момента на обявяването на тези "адски“ санкции обаче САЩ ще изгубят последната възможност да повлияят на действията на Кремъл. А самият факт на неспособността или нежеланието на САЩ да защитят съюзниците си в Украйна ще бъде също толкова стратегическа загуба за Вашингтон, колкото бягството от Афганистан, обяснява украинският анализатор.

Освен това Пекин може да се възползва от изострянето на конфликта около Украйна за окончателно решение за анексирането на Тайван.

Така руската военна операция се превръща в недвусмислено губещ сценарий за Вашингтон: САЩ губят влияние в Тайван и Украйна, а претенциите им към лидерството на света остават в миналото.

Бортник смята потвърждаването на неутралитета и необвързания статут на Украйна като едно от разумните решения на украинската криза.

След разговорите между президентите Джо Байдън и Владимир Путин западната преса изрази съмнения относно необходимостта от пряка военна помощ на Киев. И някои украински политици се изказаха в подкрепа на неутралитета на своята страна.

Така украинската партия "Опозиционна платформа - За живот" предложи в неделя да потвърди необвързания статут на Украйна. "Изборът в полза на неутралността и политиката на необвързани страни осигури успешно, безконфликтно развитие и хармонично партньорство със съседите на много страни в Европа и света“, се казва в документа на партията. Желанието за неутралитет е посочено в Декларацията за държавния суверенитет на Украйна от 1990 г.

"Въпреки това, безотговорни политици отклониха страната от нейните цели. В името на идеологически догми и моментни амбиции при режима на Порошенко, Конституцията на Украйна включва нормата за присъединяване към военно-политическия блок на НАТО “, се казва в изявление на украинската партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков