Новият министър на отбраната на Украйна Алексей Резников обвини Германия, че блокира доставките на оръжия за Киев чрез НАТО, въпреки предупрежденията на САЩ за възможна предстояща инвазия на Русия. Пред британския вестник The Financial Times той заяви, че през последния месец Берлин е наложил вето върху покупката на Украйна на т.нар. пушки против дронове и противоснайперистки системи чрез Агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО.

Германия обаче е отстъпила по първия елемент, след като е преценила, че този вид оръжия не са смъртоносни. "Те все още строят газопровода "Северен поток 2“ и в същото време блокират нашите отбранителни оръжия. Това е много несправедливо“, каза Резников, визирайки руския газопровод, който минава през Балтийско море до Германия и заобикаля съществуващите маршрути за доставка на природен газ през Украйна. Киев се бори да запълни пропуските във военните си способности, но съюзниците се опасяват, че доставката на оръжие може да се счита за провокация или дори претекст за ескалация на ситуацията от руския президент Владимир Путин.

Украйна спешно се стреми да придобие противоракетни и противовъздушни системи, комплекти за електронна война и оборудване за кибернетична отбрана. Предвид германското блокиране на доставката на оборудването - позиция, която защитаваше вече предходното правителство на Ангела Меркел - Резников каза, че Украйна ще се стреми да придобие оръжие чрез двустранни сделки със съюзници, включително САЩ, Обединеното кралство, Литва и Франция. Позицията на новото германско правителство, водено от канцлера Олаф Шолц, все още не е ясна. Германското министерство на икономиката, което отговаря за одобряването или налагането на вето върху износа на оръжия, отказа коментар, както и германската канцлерия.

През май Роберт Хабек, съпредседател на "Зелените“ и сега министър на икономиката в управляващата коалиция, каза, че исканията на Украйна за отбранителни оръжия ще бъдат "трудни за отричане“. Резников предупреди, че опитът да се успокои Путин "не работи и няма да работи“. Той призна, че е в "много оптимистично настроение“ относно получаването на ракети и друго отбранително оръжие от САЩ и други западни поддръжници след провеждане на разговори с колегите си. Но той не потвърди дали доставките ще пристигнат достатъчно бързо, за да възпрат руско нахлуване.

Западните лидери, начело с президента на САЩ Джо Байдън, заплашиха Москва с нови икономически санкции, за да разубедят от предприемането на по-нататъшна агресия. След среща на върха в Ливърпул в неделя външните министри на Г-7 разпространиха изявление, в което призоваха Москва да "деескалира ситуацията, да следва дипломатически канали и да спазва международните си ангажименти“.

"Русия не трябва да се съмнява, че по-нататъшната военна агресия срещу Украйна ще има огромни последици и тежка цена в отговор“, се казва в изявлението. Резников казва, че страховете на западните съюзници да се изправят срещу Путин от позиция на сила са били погрешни. "Да не се провокира Русия — тази стратегия не работи и няма да работи“, каза той, отбелязвайки, че Москва е нахлула в Грузия, след като Берлин и Париж блокираха пътя на страната към присъединяване към НАТО през 2008 г.

Въпреки все по-силните предупреждения на САЩ за възможна руска инвазия, Резников, подобно на други украински официални лица, омаловажи непосредствената заплаха. Киев изчисли, че около 100 000 руски войници са разположени по границите му - подобно на ситуацията през пролетта и лятото.

Конфликтът би бил бедствие за Европа, като милиони украинци вероятно ще избягат в ЕС, а огромният износ на зърно от Украйна ще бъде застрашен, каза още министърът. "Ще има много ковчези, които се връщат в Русия“, изрази увереност Резенков, добавяйки, че инвазията ще отбележи "края на сегашния свят“ и ще отвори "нова ера“ без правила.

Резников, адвокат, който беше министър за реинтеграцията на окупираните територии до повишението му в министър на отбраната миналия месец, каза, че Киев няма индикация от Вашингтон, че стремежите му да се присъедини към НАТО ще бъдат отложени или изключени. Миналата седмица Байдън се съгласи за по-нататъшни разговори с Путин за обсъждане на противопоставянето на Русия срещу членството на Украйна в НАТО. "Червената линия“ на Москва срещу влизането на Украйна в НАТО беше само част от руската тактика срещу Алианса, каза Резников. "Моето мнение е, че САЩ са разбрали тези заплахи. Те трябва да поддържат съюза единен“.

Резников също отрече Киев да е бил подложен на какъвто и да е натиск от САЩ да предостави специален статут или по-дълбока автономия на окупираните региони на Донбас като начин за възобновяване на мирните преговори.

Превод и редакция: Тереза Герова