Русия се надява, че никакви фактори няма да й попречат да продължи да изпълнява безупречно задълженията си по съществуващите газови договори. Това подчерта прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.

"Все още искаме да се надяваме, че нищо няма да попречи на Руската федерация да продължи безупречно да изпълнява задълженията си по съществуващите договори“, каза той, коментирайки думите на президента на Беларус Александър Лукашенко относно възможността Минск да прибегне до спирането на транзита на природен газ за Европа ако поради западните санкции републиката ще бъде поставена в "извънредно положение“.

По-рано, в интервю за турската телевизионна и радио компания TRT, Лукашенко каза, че ако това се случи и няма друг начин да се отговори на санкциите, Минск ще се възползва и от "тази твърда мярка“.

Преди това, на 11 ноември, на среща с правителството на страната, Лукашенко заплаши Европейския съюз в случай на разширяване на санкциите да прекъсне транзита на газ към Европа, който минава през тръбопровода "Ямал-Европа“, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова