Високопоставени представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) предупредиха властите на Република Сръбска, че действията им застрашават мира в Босна и Херцеговина и целия регион, а "Зелените“ в Европейския парламент твърдят, че Брюксел е готов да отговори военно и незабавно да изпрати 6000 войници в страната, пише електронното издание на македонския вестник "Слободен печат“.

Действащият председател на ОССЕ, шведският външен министър Ан Линде и генералният секретар Хелга Мария Шмид заявиха в изявление, че опитите на Република Сръбска едностранно да поеме настоящите правомощия на Босна и Херцеговина само увеличават напрежението и застрашават всичко, което е постигнато в страната за последните 26 години.

Поради кризата в Босна и Херцеговина, делегация на "Зелените“ от Европейския парламент пристигна в страната този уикенд, за да предупредят, че Брюксел няма да бъде само наблюдател на ескалацията на кризата в Босна и Херцеговина, след като на 10 декември бяха приети заключения за оттегляне на съгласието на субекта за държавните закони за отбраната, косвеното данъчно облагане и Висшия съдебен и прокурорски съвет.

Членове на Европейския парламент обявиха, че са получили уверения от военните генерали на страните-членки на ЕС, че могат да изпратят до 6000 войници в рамките на 24 часа, за да установят мира и да осуетят намеренията на ръководството на Баня Лука. Депутатите от Република Сръбска в парламента на БиХ отказаха да участват в разговори с Вайц и Франц, като казаха, че групата на "Зелените“ в Европейския парламент, която представляват, има "небалансирани възгледи“.

Всичко това се случва в момент на нарастващо напрежение между Русия, от една страна, и ЕС, САЩ и западните съюзници, от друга, във връзка с Украйна. Причината за неотдавнашното посещение в Москва на лидера на босненските сърби и настоящ член на Президиума на БиХ Милорад Додик остава мистериозна, според някои регионални медии. Според тях Додик се е срещнал с руското ръководство само два дни след срещата, която сръбският президент Александър Вучич имаше с Владимир Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова