Експертите смятат, че дори в случай на положително решение за сертифициране на оператора Nord Stream 2 AG, едноименният газопровод едва ли ще получи достъп до газоразпределителната мрежа в Европа до септември 2022 г. Това мнение изрази заместник-председателят на фракцията на Свободната демократическа партия (СвДП) в Бундестага, експертът по външната политика Александър Граф Ламбсдорф на пресконференция, която се провежда онлайн, предава TACC.

"Експертите по един или друг начин не очакват достъп до мрежата по-рано от септември 2022 г., независимо от изхода, дори в случай на бързо положително развитие на събитията. Така че този въпрос не е актуален днес“, обясни Ламбсдоргф.

"Свободната демократическа партия е напълно ангажирана с коалиционното споразумение по този въпрос“, продължи той. В коалиционното споразумение на новото правителство на ФРГ "Северен поток 2“ не се споменава, а документът само подчертава върховенството на общите европейски стандарти по отношение на енергийните проекти.

"Можем да обсъждаме "Северен поток 2“ от гледна точка на различни аспекти. Но резултатът е следният: имаме завършен инфраструктурен проект, сега се проучва от правна гледна точка“, каза Ламбсдорф, припомняйки, че процедурата по сертифицирането е спряна. "Федералната мрежова агенция ще реши дали да разреши или не, т.е. да сертифицира или не [оператора на тръбопровода]. И тогава Европейската комисия ще има възможност да провери отново това решение“, каза той.

За да започне да изпомпва газ, операторът на "Северен поток 2“ се нуждае от одобрение от германския регулатор. Сертифицирането вече е спряно, тъй като Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова