Полша трябва да спре вноските си към бюджета на ЕС и да блокира решенията на организацията в случай на намаляване на субсидиите от Брюксел, заяви министърът на правосъдието на страната Збигнев Зебро в интервю пред британския вестник Financial Times.

"Полша трябва да отговори на изнудването на ЕС, като наложи вето на всички въпроси, които изискват единодушно решение. Ако спорът продължи, ще поискам спиране на плащанията към бюджета на организацията", каза политикът.

Той също така предложи да се преразгледа участието на страната в климатични и енергийни програми. Според него Европейският съюз поставя неосъществими условия за Варшава. Освен това Зебро обвини европейското ръководство, че се опитва да смени правителството в страната.

"Те имат ясно послание към поляците: ако подкрепяте сегашното правителство, не получавате средства. Не им пука за върховенството на закона", добави министърът на правосъдието.

По-рано Конституционният съд на Полша потвърди предимството на полската конституция над европейското право. Европейският парламент заяви, че инстанцията "няма юридическа сила и независимост и няма право да тълкува конституцията на страната". Депутатите обвиниха Варшава в нарушаване на принципите на върховенството на правото на ЕС и призоваха Брюксел незабавно да започне съдебно производство срещу Полша. Те също така предложиха да й бъде отказано финансирането за националния план за икономическо възстановяване след пандемията.

Превод и редакция: Юлиян Марков