Ако руската инвазия се възобнови, Украйна е готова да се бие "до последната капка кръв", каза Андрий Йермак, който е ръководител на президентската администрация и по същество е съветник по националната сигурност. Високопоставеният украински лидер даде интервю за американското списание Foreign Policy след разговора във вторник между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. Разговорът се проведе в момент, когато Съединените щати и техните съюзници се стремят да възпират Русия от военни действия, които американското разузнаване смята за неизбежни.

Според Йрмак преговорите, проведени във вторник, са добър знак. Важно е също, че Съединените щати се стремят да играят по-активна роля в мирния процес. Йермак, който разговаря няколко пъти с американския си колега, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, през последните седмици заяви, че Украйна е получила "безпрецедентна подкрепа“ от съюзниците във връзка с натрупването на руската военна групировка. "Важно е тези думи да се превърнат в практически действия“, каза той.

Вашингтон работи в тясно сътрудничество със съюзниците в Европа, за да подготви координиран отговор. Администрацията проведе разговори с европейски държавни глави преди и след разговорите на Байдън с Путин и продължава да споделя разузнавателна информация за руската заплаха със съюзниците. Съливан подчерта тази седмица, че американският отговор на руската инвазия в Украйна ще надхвърли доста сдържания отговор на действията на Русия в Източна Украйна и анексирането на Крим през 2014 г., както е илюстрирано от санкциите.

"Сега сме готови да направим това, което не направихме през 2014 г.“, каза Съливан във вторник след разговори на брифинг за пресата.

В началото на ноември ръководството на украинското военно ведомство се опита да омаловажи сериозността на съобщенията в медиите за нова концентрация на руски войски близо до границите на Украйна. Йермак отказа да коментира тези изявления на Министерството на отбраната, но отбеляза, че разузнаването на страните партньори е помогнало да се предупреди Украйна за заплахата от военна атака от Русия и опитите да се дестабилизира страната отвътре. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен "ясно" очерта опасенията на САЩ на 2 ноември по време на среща със Зеленски в Глазгоу, Шотландия, в кулоарите на срещата на върха за климата.

По време на двучасовия видеоразговор във вторник Байдън предупреди Путин, че в случай на руска инвазия САЩ незабавно ще увеличат военната помощ за Украйна и ще укрепят бойните способности на съюзниците от НАТО в Източна Европа, срещу което руският президент остро възрази . Освен това Киев ще получи допълнителна военна помощ от Пентагона, която е включена в годишния бюджет за отбрана. Законът за военните кредити вероятно ще бъде приет до края на годината след дълги и напрегнати преговори. Конгресът увеличи годишната помощ за украинската армия до 300 милиона долара, 20% повече от първоначалната оферта на Байдън, и обеща допълнителни 600 милиона долара в Европейската инициатива за сдържане, която има за цел да помогне на Европа да предотврати руската агресия.

В същото време разговорите на Байдън с Путин породиха опасения, че администрацията ще заеме по-сговорчива позиция спрямо Русия. Това не се хареса много на Конгреса. В сряда Байдън беше оптимист, че Съединените щати могат да проведат разговори на високо ниво със съюзниците си до петък, за да обсъдят претенциите на Русия срещу НАТО, както и дали страните могат да постигнат компромис по източния фронт на Украйна. Путин, в реч миналата седмица, предупреди НАТО срещу по-нататъшно разширяване на изток.

Вашингтон също със закъснение се зае с друг голям руски проект - газопровода "Северен поток-2", който заобикаля Украйна и заплашва да увеличи енергийния натиск на Русия върху Европа. Човек № 3 на Държавния департамент Виктория Нюланд каза на изслушване в Сената във вторник, че газопроводът може да се счита за мъртъв в случай на руска атака. Но опонентите на проекта отбелязват, че по това време вече може да е твърде късно. Централна и Източна Европа от няколко години призовават Вашингтон да заеме по-твърда позиция по газопровода, което би накарало Русия да удвои преките си доставки на газ за Европа. Но вместо това Байдън даде зелена светлина както на проекта, така и на Русия миналата година.

"Вярваме, че решението на (американската) администрация през май да се откаже от задължителните санкции срещу "Северен поток 2“ укрепи увереността на (на Русия), че тя може да разшири агресията си ()срещу Украйна) безнаказано“, написа в "Туитър“ в сряда ръководителят на украинската държавна енергетика компания "Нафтогаз“, Юрий Витренко. Европа вече е в хватката на енергийна криза, а прекомерните цени на газа вдигат цените на тока до рекордно високи нива. "При тези условия, след като газопроводът започне да функционира, ще бъде още по-трудно от политическа гледна точка да се наложат санкции срещу него. Тогава на европейските потребители ще трябва да се каже защо са останали без отопление посред зима поради някакъв вид санкции“, каза Витренко за Foreign Policy.

Разправиите между администрацията на Байдън и републиканците в Конгреса във вторник станаха публични, когато сенаторът републиканец Тед Крус разкритикува Нюланд, заявявайки, че решението на САЩ да отменят санкциите срещу "Северен поток-2“ е окуражило руснаците.

Въпреки увеличението на бюджетните кредити в закона за разходите за отбрана, администрацията на Байдън не удовлетвори напълно молбата на Киев за доставка на оръжия, в която украинците включиха противовъздушна отбрана, военноморска отбрана и защита срещу електронни атаки, които със сигурност биха придружавали руска сухопътна инвазия. Вместо това Съединените щати искат да доставят "по-отбранително военно оборудване от това, което вече сме им дали“, каза Нюланд пред депутатите. Пентагонът заяви в сряда, че ще завърши доставката на леки оръжия и боеприпаси като част от пакета за военна помощ от 60 милиона долара, одобрен за Украйна през септември.

Байдън каза в сряда, че Съединените щати няма да изпращат войски за защита на Украйна, защото тя не е член на НАТО. Въпреки това Foreign Policy съобщи в понеделник, че администрацията обмисля изпращането на допълнителни инструктори за обучение и че Украйна е поискала от Пентагона да изпрати служещи в Националната гвардия на САЩ, които да провеждат военно обучение, по-близо до фронтовата линия.

Досега администрацията на Байдън се фокусира главно върху икономическите заплахи. Тя обмисля да изключи Русия от банковата платежна система SWIFT, която се смята за гръбнака на световните финанси, в случай че руският лидер реши да извърши нова инвазия.

Докато служители на западното разузнаване се опасяват, че Путин ще се възползва от възможността да вкара войските си дълбоко в украинска територия, руските дисиденти (и някои американски служители) си спомнят за цинковите ковчези, с които завърши злополучното съветско нахлуване в Афганистан. Путин публично съжали за разпадането на Съветския съюз по време на неотдавнашните си изказвания, предизвиквайки тревога сред американските официални лица, но те посочват несигурното икономическо възстановяване и негативните последици от ареста на дисидента Алексей Навални, виждайки това като признаци на политическа нервност.

"Ето до какво доведе политиката на Путин и той трябва да го разбере“, каза Нюланд в речта си в Конгреса във вторник. - Гражданите на Русия нямат нужда от война с Украйна. Те не искат у дома да се завръщат ковчези."

Превод и редакция: Юлиян Марков