Споразумението между Париж и Атина за доставка на три фрегати за гръцкия флот наскоро беше потвърдено и няма риск то да бъде анулирано поради подобно предложение на САЩ, заявиха от Министерството на въоръжените сили на Франция, цитирани от AFP.

"Откакто започнахме преговори с гръцката страна, американското предложение вече не се разглежда. Още повече, че подписахме споразумение, то беше парафирано преди няколко дни", цитира агенцията изявление на Министерството. Според AFP гръцкото министерство на отбраната също е потвърдило, че споразумението е влязло в сила и ще бъде изпълнено.

Съобщението дойде на фона на съобщението на Пентагона в петък за решението на американската администрация да продаде на Гърция нови многофункционални кораби, както и да модернизира фрегати от клас "Меко“, които вече са на въоръжение в гръцкия флот. Гърция, според тези данни, е поискала закупуването на четири нови кораба от САЩ и свързаните с тях оръжия и оборудване. Сумата на този договор трябва да бъде 6,9 милиарда долара.

Министерството на въоръжените сили на Франция от своя страна увери, че американците са ги предупредили за предстоящото изявление. В съответното съобщение властите на САЩ подчертават, че съобщават това предварително "като част от поддържането на добрите отношения след проблема с AUKUS“. В Париж смятат, че това е официално изявление в рамките на административната процедура и Вашингтон "не демонстрира желание да отиде по-далеч“.

Гърция укрепва отбраната си на фона на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза в реч през септември 2020 г., че Гърция възнамерява да придобие 18 изтребителя Rafale и четири най-нови многоцелеви фрегати, както и да модернизира четири фрегати "Меко“, с които флотът вече разполага. Заедно с новите кораби ще пристигнат и четири военноморски хеликоптера Romeo. Арсеналът на въоръжените сили ще бъде попълнен с противотанкови оръжия за армията, супермощни торпеда за ВМС и управлявани оръжия за ВВС, а личният състав на въоръжените сили ще бъде обновен благодарение на набирането на 15 хил. нови военни, каза премиерът.

Превод и редакция: Юлиян Марков