Българската позиция за Северна Македония остава, както си е, но искаме да сме сигурни, че вървим към добросъседство. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната“ и кандидат за премиер Кирил Петков по време на представянето на проектокабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Първата и най-спешна задача е да сме сигурни, че от 1 януари цените на тока няма да се качат за битовите потребители. Доколкото знаем КЕВР имат изтекли мандати. Ще трябва заедно да решим кои са най-добрите кандидати, за да гарантираме, че следващите стъпки на регулатора ще бъдат изцяло в полза на българските граждани“, посочи Петков.

По думите му оттук нататък прибързани общи приказки няма да има и всяко решение ще се взима след анализ, който ще е максимално прозрачен.

Петков заяви, че гарантира, че всяко решение на Асен Василев ще бъде взето единствено и само в смисъла, че е най-доброто, което може да се направи за българския народ.

По темата за Северна Македония Кирил Петков заяви: "Имахме дълга и обобщена теза за нашата политика за Северна Македония. Много имаме да спечелим и ние, и Р Северна Македония от едно добросъсведство“.

"Това трябва да стане на базата на общо уважение и респект. Това трябва да стане с добра комуникация и доста работа. Българската позиция остава, както си е, но искаме да надградим. Не искаме да продължаваме само с лозунги, а да седнем и да работим в екипи по различните сфери и да сме сигурни, че вървим към добросъседство. Ще отстояваме и националните си интереси“, уточни той.

По думите му министерствата се увеличават, но служителите не. Според него ще се намали административната тежест към хората и бизнеса. "Няма да се увеличава нетният брой служители, Знаем, че някои от нещата могат да се подобрят значително. Имаме вицепремиер по ефективно управление. Това ще бъде доста важно като приоритет от самото начало да го направим ефективна структура за целите, които сме си поставили“, посочи Петков.

"Споразумели сме се за областните управители да следваме същия принцип като министерствата“, заяви той в отговор на въпрос как ще се осъществява смяната на областни управители.