Всеки български лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия за нулева толерантност към корупцията. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната“ и кандидат за премиер Кирил Петков по време на представянето на проектокабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Мотото на това правителство ще бъде "Нулева толерантност към корупцията. Това ще бъде червената линия, която нито един от нас не може да премине. Тази коалиция ще бъде в този си състав, само и единствено ако това мото се спазва. Всеки български лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия за нулева толерантност към корупцията. Прозрачност ще бъде другото ни мото, но прозрачност не само към изпълнителната власт, а и към финансирането на медиите. Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват. Вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии. Ще има един аршин към всички за пълна прозрачност“, посочи Петков.

"В момента щом подписахме нашето споразумение, всеки от нас даде собственото си обещание, че тези неща, които подписваме, имат всичките елементи на почтеността. Ако успеем да постигнем всички тези цели, това доказва, че сме действали почтено“, заяви той.

"Към коалиционното споразумение имаме анекс за първите законодателни действия, които ще предприемем и това ще е напълно прозрачно. Първият ни приоритет са цените на тока да се запазят за битовите потребители и бизнеса. Второто е COVID кризата. Една от основните задачи на това правителство е да няма последващи вълни и да качим възможността за ваксиниране доброволно. Законът за КПКОНПИ също ще бъде от основните приоритети, защото този закон ни дава първите реални стъпки в посока правосъдие. За втория ешелон на властта е важно да се каже, че всеки министър идва със свой екип и те ще могат да назначат своите зам.-министри. Регулаторите ще им се даде истинска сила, така че всеки министър да е сигурен, че ще бъде надзора на тези регулатори. Споразумяхме се комисиите, които ще бъдат в Народното събрание, няма да бъдат от същата квота, от която е министърът. Оттук нататък ще имаме доверие на министрите с ясни начини за проверка, с ясни общи цели и надявам се с крайни резултати, които всички очакват“, каза още Петков.

Той заяви, че се надява да има конструктивен начин на работа с опозицията. Петков добави, че

По думите му оттук нататък всеки министър ще бъде на България и аршинът ще бъде един за всички, без разлика в третирането на министри. "Ние трябва да сме един отбор и да решаваме общите задачи. Комуникацията с коалиционните партньори ще бъде непрестанна, Това ще бъде гарантът, че ще работим дългосрочно и успешно", заяви той.