Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на четири кораба за надводни бойни задачи за 6,9 милиарда долара на Гърция заедно с модернизации на стойност 2,5 милиарда долара на съществуващите гръцки кораби от клас "Меко“, съобщи Пентагонът, цитиран от Reuters.

Сделката следва споразумение от септември, в което Гърция заяви, че ще закупи френски фрегати на стойност около 3 милиарда евро (3,51 милиарда долара).

Предложената продажба ще включва четири надводни многофукционални бойни кораба, подобни на крайбрежните бойни кораби с дължина 370 фута, използвани от ВМС на САЩ, и свързаните с тях ракети, сонари, оръжия, резервни части и техническа поддръжка, съобщи Пентагонът, като и че Lockheed Martin е главен изпълнител на корабите.

Държавният департамент също така одобри потенциална модернизация на стойност 2,5 милиарда долара на четири кораба в съществуващия гръцки флот от фрегати клас "Меко“, съобщи Пентагонът.

Raytheon Technologies, Lockheed и BAE Systems са главните изпълнители на тази поръчка, съобщи Пентагонът.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба в петък.

Въпреки одобрението от Държавния департамент, нотификацията не показва, че е подписан договор или че преговорите са приключили.

Гърция допринася за операциите на НАТО в Косово, подкрепя южния фланг на НАТО, както и морските усилия за борба с тероризма и пиратството в Средиземно море.

Превод и редакция: Юлиян Марков