Русия е обезпокоена от концентрацията на американски войски на територията на Гърция и прехвърлянето на военна техника към Източна Европа през гръцкото пристанище Александруполис, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за гръцкия телевизионен канал ANT1.

Интервюто е взето в навечерието на срещата между президента Владимир Путин и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Сочи. Телевизионният канал го излъчи изцяло в петък вечерта. Кореспондентът на гръцкия телевизионен канал коментира, че Москва е изразила загриженост относно новото споразумение за отбрана между Гърция и Съединените щати и попита какво тревожи Русия в това сътрудничество.

"Проблемът е много прост. Все повече и повече войници на НАТО и САЩ се концентрират на Вашата територия. Вие превозвате стотици и хиляди единици военна техника през Александруполис и така нататък. Отваряте нови бази за НАТО, а в същото време НАТО ни нарича враг. И НАТО формулира основната цел на Алианса, която не е нищо повече от сдържане на Русия. Това ни тревожи. Трябва да ни разберете“, каза Песков.

На забележката, че Гърция е също толкова притеснена от доставката на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 на Турция и на въпроса какво може да отговори на това, Песков каза, че С-400 е отбранителна система.

"Това, което се транспортира през Александруполис, не е отбранителна техника. Бих казал така", каза Песков.

Гърция по-рано призна, че С-400 е отбранително оръжие, припомня телевизионният канал.

На въпрос дали прессекретарят на руския президент смята, че Гърция може да стане враждебна на Русия, Песков отговори: "Не, никога".

"Но Гърция е обвързана със задължения, произтичащи от членството в НАТО. Това е проблемът с НАТО, че се приближава до нашите граници. Виждаме, както го разбираме, доста враждебно разширяване на НАТО към нашите граници, към Украйна", каза той.

На въпрос каква реакция очаква от Гърция, ако ЕС наложи санкции на Русия заради Украйна, Песков подчерта: "Повтарям, че Русия се отнася към Гърция като към партньор, като към приятелска страна и ние бихме искали да продължим по този начин. Той отбеляза, че Гърция е суверенна държава и има право да взема суверенни решения, като по този начин отговори на въпроса дали очаква Гърция да води политика, различна от тази на ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков