Президентът Байдън подчерта "свещения ангажимент“ на САЩ да защитава своите съюзници от НАТО в Източна Европа, като им обеща военна подкрепа, докато Русия събира войски по границите на Украйна, пише британският вестник The Times.

Байдън разговаря в четвъртък вечерта с лидерите на девет страни-членки на НАТО – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, за да "подчертае ангажимента на Съединените щати към трансатлантическата сигурност и "нашия свещен ангажимент към член 5 на НАТО,“ съобщи Белият дом. Член 5 от учредителния договор на НАТО казва, че атака срещу всеки един съюзник е атака срещу всички тях.

В последните дни се чуха много изказвания, показващи високото напрежение в региона:

Президентът Путин обвини Украйна в извършване на "геноцид“ в източната част на страната, на териториите на непризнатите Донецка и Луганска "народни републики“ Той не представи никакви доказателства на фона на украинските опасения, че Русия ще нахлуе след Нова година.

Матеуш Моравецки, полският премиер, предупреди, че "призракът на въоръжен конфликт“ на източната граница на Европейския съюз никога не е бил по-сериозен.

Напрежението се засили още повече, тъй като Москва каза, че Киев е извършил "провокация“, като изпрати военен кораб към Керченския проток, който разделя Русия и анексирания от нея полуостров Крим. Твърди се, че украинският кораб не е реагирал на руска молба за промяна на курса, а по-късно се е оттеглил. Дмитрий Песков, говорител на Путин, каза, че инцидентът в четвъртък показва "потенциалната вреда и опасност, които могат да произтичат от подобни провокативни действия“. Киев каза, че корабът е действал в украински териториални води.

Президентът на Естония Алар Карис каза в петък, че е разбрал от разговора с Байдън, че "ако е необходимо, допълнителни войски ще бъдат предислоцирани в страните от НАТО“, като решението за разполагането им се взема от ръководството на Алианса. Аста Скайсгирите, съветник на президента на Литва Гитанас Науседа, каза пред репортери, че Байдън е казал, че "възможни са допълнителни успокоителни елементи и допълнителни военни способности“. Тя не уточни къде могат да бъдат изпратени.

Държавите от Източна и Централна Европа се изнервят от намеренията на Москва след струпването на 100 000 руски войници близо до границата с Украйна. Те също се опасяват от Вашингтон да търси някакъв вид сделка с Москва, за да смекчи кризата.

Байдън увери лидерите, че решенията за съдбата им няма да се вземат над главите им. Скайсгирите каза, че е казал на литовците: "нищо за вас без вас“.

Американският президент даде подобно обещание за откритост към президента на Украйна Зеленски в разговор по-рано през деня, съобщи Белият дом.

Докато предупреждаваше за въоръжен конфликт, полският премиер Матеуш Моравецки усили натиск върху новото германско правителство да спре "Северен поток-2“, руски газопровод, който ще удвои директния износ за Централна Европа, ако му бъде дадена зелена светлина в началото на следващата година .

"Предполага се, че това е символ и инструмент на руската хегемония в Централна и Източна Европа“, каза той пред италианския вестник La Repubblica,. "Условно одобрение на "Северен поток-2“ (от Германия) и липсата на санкции срещу Русия би означавало, че политиката на отстъпки е отговор на имперската политика на Кремъл. Това би било доказателство за слабостта на Европа."

Правителството на Моравецки наскоро обяви, че ще увеличи повече от два пъти полската армия, за да противодейства на това, което описва като амбиции на Путин да възстанови Руската империя.

Моравецки каза, че "Северен поток 2“ ще направи Европа още по-зависима от "Газпром“, руския държавен енергиен конгломерат, който стои зад проекта, и ще лиши "транзитните страни“ като Украйна от способността им да се противопоставят на Москва.

Новото германско коалиционно правителство под ръководството на Олаф Шолц, който замени Ангела Меркел в сряда, е призовано от други съюзници, включително САЩ и Великобритания, да изготви планове за блокиране на газопровода, ако Путин атакува Украйна.

"Северен поток-2“ беше завършен през лятото, но все още чака одобрение от германския мрежов регулатор. Процесът наскоро беше спрян, докато базираният в Швейцария оператор на газопровода може да докаже, че е създал достатъчно независим немски филиал. Решение се очаква най-рано през пролетта.

Германски официални лица посочиха, че Шолц ще бъде готов да включи "Северен поток 2" в пакет от европейски санкции срещу Русия. Въпреки това, не е ясно колко дълго би била политически устойчива блокада в Германия, която вече има едни от най-високите цени на енергията на континента и е все по-зависима от руския газ.

По време на видеоразговора с Путин във вторник, Байдън обеща икономически санкции на Москва "в случай на военна ескалация“. Руският президент Путин същевременно потърси гаранции, че НАТО няма да приеме Украйна. Усилването на западната военна подкрепа за Киев, както и военноморските патрули на САЩ и Великобритания в Черно море, тревожат Кремъл,

САЩ одобриха доставките на противотанкови ракети "Джевлин“ за Украйна през 2018 г., но чак миналата година споразуменията за крайна употреба позволиха те да бъдат преместени на фронта в региона на Донбас, с уговорката, че се използват "за отбрана“. Миналия месец украинското военно разузнаване потвърди, че те са били използвани срещу руски или подкрепяни от Русия сили.

Превод и редакция: Юлиян Марков