Държавната гранична служба на Украйна (ДГСУ) и посолството на САЩ подписаха съвместен план за укрепване на сигурността на северните и източните участъци на украинската граница, за чието изпълнение ще бъде предоставена помощ в размер на 20 милиона долара, предава TACC.

"Стартът на проекта започва през януари 2022 г., а общият размер на помощта се разглежда в размер 20 милиона долара“, цитира Държавната гранична служба представителя на посолството на САЩ в Украйна Сара Лангенкамп.

Тя отбеляза, че проектът предвижда техническа помощ на граничните служители за ефективно противодействие на възникващите заплахи за националната сигурност на Украйна, включително възможността за предоставяне на Държавната гранична служба на безпилотни въздушни системи, специални превозни средства, оборудване за видеонаблюдение, комуникации, екипировка и други

Първият заместник-председател на ведомството Владимир Никифоренко нарече подписания документ "план за съвместни действия за прилагане и увеличаване на капацитета на Държавната гранична служба“.

По думите му става дума на първо място за осигуряване на неотложните и приоритетни нужди на линейните звена на държавната граница, за защита на личния състав, за осигуряване на лична безопасност, за комфорта на пребиваване в полеви условия, за висококачествено изпълнение на задачите на държавната граница. "Днес имаме много сложна ситуация в Източна Украйна, по северните граници и този проект за техническо сътрудничество е точно насочен към повишаване на сигурността на границата“, каза Никифоренко.

Превод и редакция: Юлиян Марков