Сръбският член на Председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) и лидер на управляващия Съюз на независимите социалдемократи (СНСД) Милорад Додик заяви в Народното събрание на РС, че опцията за война не е тази, на която Република Сръбска (РС) разчита в бъдеще, цитира думите му белградския вестник “Политика“.

"Нека се борим за правата си с политически средства. "РС няма да се защитава с военни средства, дори ако бъде атакувана с оръжие“, каза Додик.

Според него войната не е опция за Република Сръбска.

Той повтори, че за него няма върховен представител и че е необходимо да се започне диалог между страните в БиХ, за да се разреши настоящата политическа криза в балканската страна

Додик заяви, че след подписването на Дейтънското споразумение са приети около 140 закона, които прехвърлят компетенциите на субектите на ниво БиХ, като добави, че част от тези компетенции ще бъдат напълно върнати на ниво РС, докато за някои може да се обсъди да останат на държавно ниво с възможността РС винаги да повдига въпроса за връщането им на ниво РС.

Той добави, че РС скоро ще вземе решение, с което ще оспори действията на съда и прокуратурата на БиХ на територията на тази област в БиХ.

Додик посочи, че той "не е страхливец" и че е решен да вземе предложените решения, независимо от реакциите на международната общност.

Той призова всички депутати, особено от опозиционните партии, да подкрепят предложенията му.

Гражданите на РС да гласуват на референдума за връщане на компетенциите и Конституцията

Милорад Додик каза днес на специална сесия на парламента на Република Сръбска, че гражданите на този субект трябва да гласуват за референдум за връщането на компетенциите на автономните области, прехвърлени на държавно ниво, и за новата конституция, които ще бъдат приети по-късно. Лидерът на управляващия СНСД Додик каза, че гражданите на РС трябва да гласуват на референдум за закони, които биха означавали създаване на армия на републиката, разузнавателна агенция, Висшия съдебен и прокурорски съвет на РС и Службата за косвено данъчно облагане .

Това би означавало и конституционни промени в РС, за които гражданите на този субект трябва да гласуват на референдум.

Това е нов момент, който беше представен във връзка с намеренията на управляващата коалиция в РС да оттегли съгласието за съществуването на институции в тези области на федерално ниво и формирането им на ниво РС.

"БиХ върви в посока, с която не сме съгласни. Защо не можем да имаме това, което сме подписали? Една по една компетенциите преминават в полза на БиХ и не забелязваме някой да се притеснява от това. Така можем да отговорим на въпроса за оцеляването и излизането“, каза Додик, обръщайки се към депутатите.

Той оцени, че РС не винаги ще получи това, което иска, но това не означава, че трябва да се откаже, като подчерта, че РС има право на собствени въоръжени сили според Конституцията на БиХ.

"Гражданите ще гласуват за новата конституция на РС на референдум“, каза Додик.

Той повтори, че БиХ "никога не е имала територия, нито е била международно призната", наричайки я "хартиена република".

Според предложените заключения на управляващата коалиция, парламентът на РС трябва да оттегли днес съгласието си за формиране на въоръжените сили на БиХ, и други силови и правоохранителни структура като прокуратурата , след което правителството на РС трябва да подготви закони за формиране на тези институции на ниво субект .

Тези закони ще влязат в сила след шест месеца.

В предложените заключения не се споменава провеждането на референдум по тези законови решения.

Превод и редакция: Юлиян Марков