Премиерът на Косово Албин Курти коментира решението на САЩ да наложат санкции на организираната престъпна група на Звонко Веселинович, действаща в Северно Косово. Курти заяви, че съдебната система на Косово ще се заеме с лицата, поставени в санкционния списък на САЩ, пише прищинският вестник Gazeta Express

"Приветствахме решението, което показва, че организираната престъпност и корупцията не трябва да имат място не само в страните от ЕС, но и в страните, които се стремят да се присъединят към ЕС като Косово. Но това, което трябва да направим по-нататък и това е нашата работа, е съдебната система да следва отблизо всички решения, взети от Съединените американски щати, които разполагат с достатъчно информация, за да не бъдат санкционирани тези престъпни групи от САЩ , а да бъдат санкционирани, разследвани, съдени и осъдени тук“, каза Курти пред медиите.

В сряда Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) публикува прессъобщение, в което обяви санкции срещу Звонко Веселинович, идентифициран от властите на САЩ като лидер на организираната престъпна група (ОПГ) на Звонко Веселинович и като една от най-известните корумпирани фигури в Косово . "ОПГ на Веселинович участва в мащабна схема за подкупи с косовски и сръбски служители по сигурността, които улесняват незаконния трафик на стоки, пари, наркотици и оръжия на групата между Косово и Сърбия. Групата също е заговорничила с различни политици, включително подкупи на косовски служители по сигурността в началото на 2019 г., за да позволят техните контрабандни операции между Сърбия и Косово и в края на 2017 г. и подкупи на косовските служители по гранична сигурност, за да позволят безопасно преминаване на контрабандистите, " според прессъобщението на OFAC.

Превод и редакция: Юлиян Марков