Министър-председателите на федералните провинции и новият канцлер на Германия Олаф Шолц обсъдиха последните развития около пандемията от коронавируса на специална среща в четвъртък, в рамките на която не взеха нови решения, но не изключиха възможността за затягане на мерките срещу COVID-19 преди Коледа, съобщава националният ежедневник Die Welt.

Кризисният екип ще се срещне за първи път с представителите на провинциите следващата седмица. Наред с всичко друго те обещаха да предприемат по-сериозни действия срещу провокациите на отричащите коронавируса.

Новият канлцер Олаф Шолц и министър-председателите на федералните провинции запазват възможността да приемат допълнителни по-строги правила за борба с пандемията преди Коледа. На пресконференцията в четвъртък вечерта Шолц обяви, че новият кризисен екип ще се срещне за първи път с представители на страната следващата седмица, за да ускори още повече кампанията за ваксинация.

Новият Експертен съвет също ще заседава за първи път в Канцеларията следващата седмица. В зависимост от препоръките на тези два кръга може да има още една премиерска конференция преди Коледа, разкрива изданието.

***

Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон посочи в декларацията си, че доходите му от 2017 г. до момента възлизат на малко повече от един милион евро. Съответният документ е публикуван на електронната страница на официалния вестник на страната Journal oficiel.

Според декларацията френският лидер е спечелил 115 000 евро в годината на избирането си на поста. Това се дължи на факта, че той встъпи в длъжност през май. През следващите три години Макрон е получил общо около 750 хил. евро, а тази година е спечелил 174 хил. евро.

Френският президент, роден през 1977 г., посочва в документа, че не притежава личен автомобил. В декларацията се отбелязва още, че Макрон няма недвижим имот, но съпругата му Брижит Макрон притежава къща.

Освен това държавният глава изплаща заем в размер на 127 хиляди евро.

Съгласно правилата декларацията е изпратена в Конституционния съвет шест месеца преди края на мандата му.

***

Рим. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе първият в страната, който обяви кандидатурата си за президентските избори догодина. Това потвърдиха пред британския вестник The Guardian депутати от неговата партия Forza Italia.

"Срещнах го два пъти през последните две седмици и той беше тотално ентусиазиран“, коментира един от представителите на партията.

Парламентът на Италия ще избере нов държавен глава в началото на следващата година. На пътя на 85-годишния Берлускони има значителни препятствия, но той се рекламира с хъса, който му помогна да спечели три парламентарни вота и да стане най-дълго управлявалия премиер на Италия в следвоенния период.

През 2013 г. Берлускони бе временно лишен от правото да заема публична длъжност след присъда за данъчни измами, а в момента все още е подсъдим по последното от поредица дела за подкупване на свидетели по процеса за проституция на непълнолетни, свързано с прословутите му секс партита.

***

Брюксел. Европейският съюз стартира програма от 1,5 милиарда евро, насочена към насърчаване на правата на човека и демокрацията през периода 2021-2027 г. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на организираната от държавния глава на САЩ среща на върха за демокрацията, предава EU Observer.

Приоритетите на програмата включват насърчаване на равенството, приобщаването и зачитането на многообразието, работа за всеобщото премахване на смъртното наказание, както и подкрепа на плуралистични, представителни и демокрации на участието. Средствата на ЕС ще подкрепят и Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

***