Глобалните неравенства в достъпа до ваксини и други средства за борба с коронавируса задълбочават пандемията и я удължават повече, отколкото би трябвало да продължи. Това подчерта генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, предава TACC.

В лекция за реакцията на пандемията, публикувана на уебсайта на СЗО, той припомни, че на 8 декември беше отбелязана "първата годишнина от използването на ваксината срещу COVID-19“. "Всички вярвахме и се надявахме, че след една година ще бъдем по-близо до края на пандемията. Вместо това, ние сме в свят, в който жизненоважните инструменти за прекратяване на пандемията - ваксини, диагностика и терапии - не бяха поделени поравно. Това тежко неравенство доведе до това, че пандемията продължи много по-дълго, отколкото би трябвало да продължи“.

Според Гебрейесус сега "светът остава в нейната хватка“ и броят на смъртните случаи се е утроил. "Появата на варианта "Омикрон“ заплашва да подкопае нашите постижения“, предупреди ръководителят на СЗО, добавяйки, че "пандемията разкри неравенствата, които са в основата на толкова много глобални здравни проблеми“.

В същото време, според него, човечеството в никакъв случай не е "беззащитно“ срещу щамовете "Делта“ и "Омикрон“. Гебрейесус призова правителствата да "преоценят и преразгледат своите национални“ пандемични "планове въз основа на новата ситуация“, да ускорят ваксинирането на рисковите групи от населението и да засилят усилията за намаляване на разпространението на инфекцията.

Превод и редакция: Тереза Герова