Китай предупреди днес, че Великобритания, Австралия и Съединените щати ще "платят цената“ за организирането на дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри догодина в Пекин в знак на протест срещу нарушенията на правата на човека, пише британският вестник The Times.

Китайското външно министерство определи решението на западните съюзници да не изпращат политически представители на игрите, докато техните спортисти се състезават като "фарс“.

САЩ в понеделник бяха първите, които обявиха, че правителствени служители няма да присъстват на Игрите заради "нарушенията на човешките права“ в Китай. Британският премиер Борис Джонсън и Скот Морисън, австралийският му колега, също потвърдиха вчера, че техни министри или официални лица няма да присъстват.

"Съединените щати, Великобритания и Австралия използват платформата на Олимпийските игри за политическа манипулация“, каза на пресконференция Ван Венбин, говорител на китайското външно министерство. "Те ще трябва да платят цената за погрешните си действия.

Европейският съюз обмисля своя отговор на призивите за присъединяване към бойкота. Канада, Литва и Шотландия също заявиха, че няма да изпращат политически представители в Пекин, но Жан-Мишел Бланкер, френският министър на образованието и спорта, каза в радио интервю днес, че Париж няма да последва примера.

"Трябва да внимаваме за връзката между спорта и политиката“, каза Бланкер. "Спортът е различен свят, който трябва да бъде защитен от политическа намеса. Ако не, нещата могат да излязат извън контрол и в крайна сметка това може да убие всички състезания."

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха тристранен пакт за сигурност, известен като AUKUS през септември, в който ще споделят технологията за ядрени подводници и ще изградят обща позиция срещу Пекин. Сделката тогава обаче ядоса френският президент Еманюел Макрон, когато Австралия скъса предишно споразумение с Франция за изграждане на конвенционални подводници.

Ван каза, че Китай не е отправил покани на политици от съюзниците от AUKUS и че "няма значение дали техните служители ще дойдат или не, те ще видят успеха на Зимните олимпийски игри в Пекин“.

Той добави: "Спортът няма нищо общо с политиката. Те са тези, които написаха, режисираха и изпълниха този фарс."

Ван каза, че "много" държавни глави, правителствени лидери и членове на кралски семейство са се регистрирали да присъстват. "Китай се е ангажирал да даде по-голям принос към международната олимпийска кауза и ще предложи рационализирана, безопасна и вълнуваща олимпиада на света“, каза той.

Китай обеща да отговори на САЩ с "твърди контрамерки“ заради бойкота, но не даде подробности какви биха могли да бъдат те.

Превод и редакция: Юлиян Марков