Председателят на ПП АБВ Румен Петков алармира, че се работи по схеми за източване на средства от държавния бюджет. Пред медиите той даде два конкретни примера – в МРРБ и "Булгартрансгаз“. Това съобщиха от певсцентъра на ПП АБВ.

В резултат на въпрос по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от АБВ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за дела, които министерството води за имотите на цар Фердинанд I, наследени от Симеон Сакскобургготски и технологията на действие на МРРБ, става ясно, че е ангажирана външно адвокатско дружество.

В писмото си до МРРБ АБВ пита:

- Какъв е численият състав на юристите, работещи в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както в дирекция "Правна“, така и в другите дирекции?

- Защо при наличие на дирекция "Правна“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството се ангажира външен консултант, пълномощник на МРРБ и представител на държавата, в лицето на външно адвокатско дружество?

- При какви парични условия е ангажирано външно адвокатско дружество за водене на делата за царските имоти?

В отговора от МРРБ се посочва:

"В Министерството на регионалното развитие и благоустройството към настоящия момент работят 17 лица, които притежават образователна степен магистър по специалност "Право“. Извън посочените лица, в министерството работят 65 служители, назначени по служебно или по трудово правоотношение, които притежават образователно-квалификационна степен "магистър“ по специалност "Право“.

От МРРБ потвърждават, че са наели външни юристи, поради характера на случая.

Петков коментира обаче липсата на отговор на последния въпрос – за паричните условия, при които е ангажирано външното адвокатско дружество. Той е категоричен, че при наличието на посоченото количество юристи, които работят в министерството, наемането на външна кантора говори за източване на пари.

Вторият пример за източване на средства от държавния бюджет е адресиран до "Булгартрансгаз“ и изпълнителния директор Владимир Малинов. В писмо по ЗДОИ до "Булгартрансгаз“, енергийния министър и президента, АБВ попита:

- Какъв е щатният състав на Централното управление на "Булгартрансгаз“ ЕАД в последните пет години – 2017 г., 2018 г., 2019 г., 2020 г., 2021 г.?

- Колко работници са освободени и по какви причини през последните четири месеца?

- Наета ли е външна адвокатска кантора? Ако е наета – от кога, коя е тя и при какви финансови условия?

Отговор няма да бъде даден поради спецификата на търсената информация, става ясно от писмо на "Булгартрансгаз“.