Президентът на Косово Вьоса Османи приветства санкциите на САЩ срещу организираната престъпна група на Звонко Веселинович, действаща в северната част на страната, пише Gazeta Express

"Приветствам санкциите на САЩ срещу Веселинович и неговата транснационална организирана престъпна група от Северно Косово. Косовските институции са напълно ангажирани с върховенството на закона и ще си сътрудничат със САЩ, за да гарантират, че нашият регион няма да се превърне в безопасно убежище за такива престъпни групи“, написа Османи в “Туитър“.

Реакцията на президента на Косово дойде, след като в сряда Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) потвърди, че е предприела действия срещу 16 физически лица и 24 юридически лица в няколко страни в Европа и Западното полукълбо, включително организираната престъпна група на Звонко Веселинович и нейните активи.

Според прессъобщението на американското ведомство към края на 2017 г. Веселинович и брат му Зарко Веселинович са имали споразумения с политици, за да помогнат на партията им да печели избори, да осигурява политически победи на техните кандидати и да ги финансира. В замяна тези политици е трябвало да предоставят на братята контрол върху определени области за техния бизнес и където биха могли да извършват своите незаконни дейности без намеса на сръбските власти, а също така да предоставят собствена бизнес информация в подкрепа на бизнес инвестициите на братята. Политиците също така е следвало да осигуряват на братя Веселинович най-добрите инфраструктурни договори.

Превод и редакция: Юлиян Марков