Административно наказание глоба бе наложена от Районен съд - Варна на водач за причинена по непредпазливост при управление на МПС телесна повреда на мотоциклетист, съобщиха от пресцентъра на съда. 28-годишният подсъдим беше признат за виновен в това, че на 24 април 2020 г., при управление на лек автомобил в района на кръстовище по ул. "Атанас Москов“, нарушил правилата за движение по пътищата, като шофирал с превишена скорост над максимално допустимата за населено място. По този начин, въпреки че възприел опасността и предприел аварийно спиране, не успял да предотврати сблъсък с мотоциклетист, който в процес на предстояща маневра за обратен завой навлязъл в неговата пътна лента на движение.

В резултат, по непредпазливост е била причинена средна телесна повреда на мотоциклетиста, изразяваща се в счупване на коляното му, обусловило трайно затруднение в движението на долния крайник за период от около 3-4 месеца.



28-годишният мъж е правоспособен водач, с валидно свидетелство за управление на автомобил, с чисто съдебно минало и неосвобождаван от наказателна отговорност досега. Деянието е извършено по непредпазливост. Варненският районен съд го призна за виновен за извършеното престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "б“ от Наказателния кодекс, като по внесено от прокуратурата постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, съдът му наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева. Той бе лишен от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. Направените по делото разноски също са в тежест на подсъдимия.



Съдебното решение подлежи на обжалване в 15-дневен срок.