С КЕВР се води диалог и се разглеждат различните варианти за намаляване на напрежението по отношение на тежесттите, които изпитват ВиК операторите. Това каза по време на блиц-контрола в Народното събрание министър-председателят Стефан Янев в отговор на въпрос на народния представител от БСП Манол Генов за ВиК сектора, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той призна, че цената на ел енергията се отразява на исканите цени от ВиК операторите.

"Въпросът с цените и на електроенергията и на газа и на водата в случая ВиК сектора, са въпроси, които са стояли и стоят на вниманието на служебния кабинет, но в случая въпросът е за едно взаимодействие между власти и различни регулаторни органи. Служебният кабинет работи интензивно и добре в координация с КЕВР. Същото време служебният кабинет не е в позицията да дава препоръки и да казва на комисията как да си изпълнява задълженията. Знаем законодателно как се сформира комисията, на базата на какви законови рамки работи. Така че цитираното от вас по чл 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги предвижда процедура за преразглеждане на цените и трябва да бъде инциирана от КЕВР. Да, с нея се води диалог и то не от вчера и се разглеждат различните варианти за намаляване на напрежението по отношение на тежестите, които изпитват ВиК операторите", каза още Стефан Янев.

По думите му едно от направленията, по които се работи е предложението за закон и да се създаде една социална, минимална ставка за потребителите.

Деница КИТАНОВА