Сериозна част от ВиК дружествата в страната все по-плътно са притиснати до стената от задаващ се реален фалит. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов във върпрос към министър-председателя Стефан Янев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Проблемът с цената на водата вследствие на високата цена на ел. енергията и липсата на експедитивна реакция на КЕВР за пореден път е повод да алармираме колко е сериозен проблемът и че срокът за неговото решаване е повече от спешен", каза още Манол Генов.

Той отчете, че преди дни среща между енергийния регулатор и регионалното министерство са съдали още повече напрежение и всички са останали без основания да очакват, че скоро нещо ще се промени така, че водните дружества да не фалират и цените да са поносими при новите условия.

"За нас е особено притеснително обстоятелството, че бизнес плановете на ВиК сектора необяснимо защо отлежават от половин година в комисията. Реално те няма как да влязат в сила от 1 януари 2022 г. Още повече, че заложената вътре в тях цена на водата, няма как да бъде актуална предвид новите енергийни разходи, нова минимална работна заплата, цени на ресурсите за ВиК инфраструктура. Във ваше лице настояваме изпълнителната власт да огласи позицията по следните въпроси. Готова ли е да поиска задействане на Законова мярка по чл.19 от Закона за регулиране на ВиК услугите след като КЕВР разполага подробно с информация за дела на разходите за ел. енергия на всяко едно ВиК дружество? Информация за актуални цени може да бъде получена в рамките на ден. Каква е позицията на правителството и ресорното министерство за възможността на фонд "Сигурност на електроенергийните системи", да бъдат прехвърлени средтва за подпомогане на ВиК дружестват? Има ли готовност за пристъпване към промяна в Закона за енергетиката така, че да се прибавят и ВиК дружествата като стопански субекти, които могат да сключат договори за доставка на ел. енергия по регулирани от комисията цени?", заяви още Манол Генов.

Деница КИТАНОВА