Иракските власти официално обявиха края на бойните задачи на водената от САЩ международна антитерористична коалиция в Ирак и изтеглянето на бойните части на тази коалиция от страната, съобщи иракският телевизионен канал Al Sumaria.

Според канала иракският съветник по националната сигурност Касем Араджи e обявил "приключването на военните задачи на коалиционните сили в Ирак и изтеглянето на (бойните им части) от страната“. Той уточни, че "в четвъртък приключи последният кръг от преговори с коалицията за официално обявяване на края на бойните задачи на силите на международната коалиция и изтеглянето им от Ирак".

Според Араджи "отношенията с международната коалиция ще продължат в областта на обучението (на военен персонал) и консултативните дейности“.

На 5 януари тази година иракският парламент прие резолюция с искане за пълно изтегляне на всички чуждестранни войски от страната. На 26 юли американският президент Джо Байдън обяви, че американската военна мисия в Ирак ще бъде завършена до края на годината, но че сътрудничеството между двете страни в борбата с тероризма ще продължи.

Превод и редакция: Юлиян Марков