Смесената българско-македонска комисия по исторически и образователни въпроси днес и утре ще проведе 16-то си заседание в онлайн формат, пише скопският вестник “Слободен печат“.

На предишната среща, която се проведе в изборен период и в двете държави – В Република Северна Македония между двата тура на местните избори и в България по време на кампанията за президентските и предсрочните парламентарни избори, не бяха приети решения и препоръки.

Членовете на комисията от македонска страна информираха тогава Македонската информационна агенция (МИА), че не са приемани решения и препоръки поради "изключителния подход на колегите от София и настояването им да наложат своя поглед към миналото".

Преди днешното заседание на Комисията българският съпредседател Ангел Димитров каза, че ще обсъждат "това, което е обсъждано пет поредни заседания".

"Заседнали сме в 10-11 век - края на Първото българско царство, времето на цар Самуил и неговите наследници. Не остана време да говорим за съвместното честване от двете страни на Гоце Делчев, казва Димитров.

При гостуването в БНТ той заяви още, че македонските историци не са готови да работят "по принципите, характерни за всяка наука - позоваване и зачитане на фактите и източниците". Той направи и политически коментари за отношенията между Скопие и София.

"Искам да кажа, че Република Северна Македония е готова да започне преговори, но не виждам основание за това, каза Димитров, според когото българската позиция към страната е "съвършено ясна", но въпросът е колко добре е представена и дали някой иска да я разбере.

Българско-македонска смесена комисия е създадена в съответствие с подписаното през 2017 г. Споразумение за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Това е последното пето заседание на комисията за тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков