Определено България е длъжник на своите европейски партньори от гледна точка не само на отношенията с Република Северна Македония, а изобщо на отношенията със Западните Балкани, където България винаги е имала много активна роля. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Милен Керемедчиев, дипломат и експерт по международни отношения.

По думите му външната ни политика е отсъствала в дневния ред на служебното правителство през последните месеци.

"Нашата външна политика просто отсъстваш в дневния ред на служебното правителство в последните месеци. Това, от една страна, беше разбираемо, тъй като едно служебно правителство и Министерството на външните работи се занимават предимно с организацията на изборите, които бяха провеждани няколко пъти. По този начин България отсъстваше от дипломатическата сцена с ярко присъствие. За разлика от нашите северномакедонски партньори ние наистина не споделяхме и не обяснявахме позицията на България на нашите партньори в Европейския съюз и на партньорите ни в САЩ. Поради тази причина България доста често се държеше като сърдито дете, което бива карано да промени своята позиция без да обяснява всъщност къде е изконният проблем“, каза още той.

Милен Керемедчиев посочи, че позицията на България остава неразбрана от западноевропейските партньори, защото не с обяснява по никакъв начин.

"Нашите западноевропейски партньори просто не разбират позицията на България, тъй като тя не се обяснява по никакъв начин през последните месеци. Ние не я обясняваме добре, защото ние се вторачихме във вътрешнополитическите си проблеми, провеждането на избори, няколко неуспешно опити за съставяне на правителство, неуспешни възможности на парламента да започне работа и да се концентрира и върху наболели външнополитически въпроси“, коментира още експертът.

"Колкото по-бързо съставим правителство и България има наистина ярък и представителен министър на външните работи, се надявам толкова по-бързо да се върнем на масата на преговорите със силни позиции и ясна перспектива какво всъщност България иска да се случи, за да може тя да има промяна в нейната външна политика“, допълни Милен Керемедчиев.

Ева БРАНИМИРОВА