Министерството на здравеопазването на Гърция внесе изменение, което намалява валидността на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 на три от сегашните шест месеца, след препоръка на експертната комисия, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Въз основа на решението всички сертификати за преболедуване на коронавирус, издадени до 30 октомври 2021 г., изтичат на 31 януари 2022 г.

Изключение ще се прави за хората, които имат доказани здравословни причини, които не им позволяват да се ваксинират.

***

Берлин. Заедно с утвърждаването на Олаф Шолц на канцлерския пост в Германия и тристранната управляваща коалиция, в сряда бяха назначени и двама негови ключови съветници, които ще участват в оформянето на бъдещата политика на Берлин. Важното за Северна Македония и за целия регион на Западните Балкани е, че дипломат с изключителна кариера поема една от двете ключови позиции в кабинета на Шолц – съветник по външната политика и политиката на сигурност. Става въпрос за Йенс Плотнер, който досега беше политически директор на Министерството на външните работи (назначен през 2019 г.), в чийто портфейл бяха водещите външнополитически въпроси, съобщава електронното издание на македонския вестник "Независен“, като се позовава на източник, близък до Шолц, цитиран от медии.

Досегашното портфолио на Плотнер включваше дипломатически отношения със САЩ, Русия, със специален акцент върху Западните Балкани, и отношенията с НАТО и ОССЕ по въпросите на сигурността.

Плотнер е във външното министерство от 1994 г. насам и е бил посланик в Гърция, Тунис и Шри Ланка. Той беше и говорител на ведомството, а от 2014 до 2017 г. беше ръководител на кабинета на министър Франк-Валтер Щайнмайер, който сега е президент на Германия.

Другата ключова позиция в кабинета на Шолц - икономически съветник и съветник за ЕС - е дадена на Йорг Кукис, бивш банкер на Goldman & Sachs и бивш съветник по финансовите пазари и ЕС, докато Олаф Шолц беше министър на финансите.

***

Вашингтон/Прищина. В четвъртък и петък ще се проведе срещата на върха за демокрацията, домакин на която е президентът на САЩ Джо Байдън. Събитието ще бъде в онлайн формат, като началото му е малко след 15:00 часа българско време. Участниците в него са над 100 държави, обобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

Президентът на Косово Вьоса Османи ще произнесе речта си от 17:00 часа. "Президентът Османи в речта си на тази среща на високо равнище ще представи основните точки на ангажиментите на Косово в областта на върховенството на закона, международното сътрудничество в борбата с автокрациите, укрепването на ролята на жените в обществото и създаването на механизми за гарантиране на изпълнението на ангажиментите“, се казва се съобщението на медийната служба на Президентството.

Според графика, представен от Държавния департамент , страните са разделени на видове панели. Косово е в първия панел след 15-минутната почивка на срещата на върха. Панелът от пет държави разполага с общо 15 минути, за да се обърнат с речи. Така че всяка държава разполага с три минути време. В панела с Косово са още Люксембург, Малта, Черна гора и Нидерландия. Не всички държави обаче имат еднакво време. Сърбия е в панел само с още две държави и представителят й ще разполага с пет минути за речта си. Държави като Италия и Франция са в един панел и имат 15 минути заедно.

***