Великобритания и Дания постигнаха споразумение за укрепване на военното сътрудничество, включително в случай на кризи, които може да изискват "сдържане на Русия“. Това се казва в съобщение, разпространено от Министерство на отбраната в Лондонслед среща между ръководителя на ведомството Бен Уолъс и датския му колега Трине Брамсен, предава TACC.

"Обединеното кралство и Дания ще развиват и ще си сътрудничат с дейностите за подкрепа на страната-домакин (от НАТО), за да гарантират, че британските сили може да бъдат разположени бързо в Дания в случай на криза. За да овладее агресивното поведение на Русия и други заплахи, НАТО се нуждае от способност за разполагане на сили във всички свои региони със скорост, съответстваща на променящата се ситуация, предоставяйки навременни подкрепления на съюзниците в случай на кризи или военен конфликт“, се казва в текста.

Страните се споразумяха също да засилят двустранните партньорства в областта на отбраната и сътрудничеството в рамките на Алианса в редица други области. Споменава се и сътрудничеството в Балтийския регион, включително чрез разширено присъствие на Алианса в Естония и многонационалната дивизия на НАТО "Север“. Лондон ще взаимодейства с Копенхаген и на ниво Обединени експедиционни сили, коалиция, сформирана от Обединеното кралство през 2014 г. Освен това страните възнамеряват да си сътрудничат тясно в обмена на разузнавателна информация, морска отбрана, въздушното и военноморско разузнаване и организирането на съвместни учения.

Декларирано е и намерението да се проучат възможностите за засилване на взаимодействието в областта на борбата с тероризма и поддържането на стабилност в африканските страни.

Превод и редакция: Тереза Герова