Повече от 100 представители на френската общественост публикуваха отворено писмо на страниците на националния ежедневник Le Figaro, в което критикуват проекта за реконструкция на интериора на катедралата Нотр Дам. Според авторите на документа парижката епархия възнамерява да унищожи концепцията, разработена през XIX век, и да превърне Нотр Дам в "пореден имерсивен културен обект“. Специалистите настояват да се уважи паметникът на културното наследство и да се възстанови във вида, в който е завещан на потомците му.

След пожара в катедралата Нотр Дам в Париж, който разтърси света през 2019 г., милиони хора от всички националности спонтанно се организираха, за да съберат необходимите пари за възстановяване на паметника, напомнят над 100 общественици в колективно писмо на страниците на изданието. Събраните оттогава милиарди евро се превърнаха в своеобразна декларация за любов към катедралата Нотр Дам и дадоха на французите увереност в способността им да възродят този великолепен паметник на художественото и духовно наследство.

"Но днес това възкресение е застрашено от проекта за преустройство на вътрешното пространство на паметника“, предупреждават подписалите се, сред които са видни историци, специалисти по изкуството, експерти по защитата на паметниците, философи и бизнесмени. Според тях Парижката епархия иска да се възползва от реставрационните дейности, за да превърне интериора на Нотр Дам в проект, който напълно ще изкриви декорацията и литургичното пространство на храма, въпреки че огънят е унищожил само покрива и шпила и не са засегнали обектите на културното наследство вътре.

Това, което епархията си представя днес, отрича концепцията, търпеливо разработена някога от архитекта Йожен Виоле льо Дюк, подчертават авторите на статията. Организацията, разработена от него, се основава на принципа на пространствената градация. Всичко е внимателно обмислено, се казва в писмото.

Междувременно новият проект включва монтиране на подвижни пейки в храмовете, смяна на осветлението в зависимост от сезона, създаване на видео прожекции по стените и много други. С други думи, същите модерни (и следователно вече ужасно старомодни) "информационни устройства“, които могат да се намерят във всички "имерсивни“ културни проекти, където често глупостите спорят с кича“, с горчивина казват представители на обществеността.

"Нека уважаваме работата на Виоле льо Дюк, работата на художниците и занаятчиите, които са работили, за да ни дадат това бижу, и принципите на наследството на историческия паметник“, пишат в заключение авторите, призовавайки реставрацията на интериора на храма да бъде "толкова красива, колкото ни е завещана“.

Превод и редакция: Тереза Герова