САЩ може да заплашат Русия със сурови санкции в отговор на предполагаемо планирано нахлуване в Украйна, но на практика ще бъде трудно да ги наложат, а ефектът от подобни мерки може да не е достатъчен, за да повлияе на действията на Москва, пише американският вестник The New York Times.

Редица американски медии, позовавайки се на източници, изброиха възможните стъпки на Белия дом към Русия в случай на "агресия“ срещу Украйна. Предполага се, че ограниченията могат да засегнат представители на най-близкия кръг на президента Владимир Путин и руски производители на енергия, големи банки и Руския фонд за преки инвестиции, а също така предвиждат изключване на страната от международната междубанкова система за пренос на информация и извършване на плащания - SWIFT.

Изданието отбелязва, че налагането на санкции срещу руския енергиен сектор е възпрепятствано от ситуацията на пазара, където цените на петрола и природения газ вече са високи. Освен това подобни ограничителни мерки ще засегнат сериозно европейските страни, които зависят от енергийните доставки от Руската федерация. Според гледната точка, изложена в материала, тази зависимост на Европа от руските природни ресурси дава възможност на Москва да отговори на санкции срещу банковия сектор или във валутната сфера: в случай на подобни стъпки от страна на Запада, Руската федерация може да намали доставките на газ за страните от ЕС.

Изключването на Русия от системата SWIFT ще бъде най-болезнената мярка, поне в краткосрочен план, но това едва ли ще бъде достатъчно за Москва, за да промени курса си. С Иран, който беше изключен от SWIFT още през 2018 г., това не се случи, припомня вестникът. Такава стъпка може само да втвърди позицията на Руската федерация, според авторите на публикацията, и да я принуди да следва набелязания път.

И накрая, посочва The New York Times, санкциите, наложени преди това заради действията на Москва, се оказаха неефективни: те не попречиха на обединението на Крим с Русия и конфликта в Донбас. Следователно възникват съмнения относно ефективността на мерките, с които администрацията на Вашингтон сега заплашва Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова