Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че исторически Русия има специални отношения с Гърция и има възможности за тяхното по-нататъшно развитие и в тази връзка призова Атина да разгледа сътрудничеството между Турция, която също е член на НАТО, с Москва , включително във военно- техническа област.

Песков даде интервю на английски език за гръцкия телевизионен канал ANT1 в навечерието на срещата между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Сочи. Каналът първо обобщи какво ще бъде в интервюто, а в сряда вечерта в основната си новинарска емисия показа първите фрагменти от него. Цялото интервю ще бъде показано в програмата "Специален репортаж“ в петък вечерта.

"Исторически имаме много специални отношения с Гърция. Става дума за хора, духовност, религия. Всеки път гледаме с голяма надежда към бъдещето на нашите двустранни отношения. Имаме много добър обем на търговско-икономическо сътрудничество, то се подобрява“, каза прессекретарят на президента на Руската федерация.

На въпрос как би оценил руско-гръцките отношения по десетобална скала, Песков каза: "Може би това е донякъде лично [мнение], става дума за шест, защото има още много неща, които трябва да се направят. Трябва да помислим за двустранни търговско и икономическо сътрудничество, защото това е най-добрата застрахователна система. Ще ни помогне да заобиколим и да ни спаси от политическа нестабилност. Гърция е член на НАТО, Гърция е член на ЕС и сега имаме сериозни проблеми и с двете структури“.

На въпрос дали има възможности за сериозно укрепване на отношенията и сътрудничеството между Гърция и Русия, говорителят отговори: "Определено да. Ние се стремим и сме готови да установим толкова развити отношения с Гърция, колкото и Гърция е готова да го направи“, каза Песков. Той даде пример с Турция, която "въпреки членството си в НАТО има много напреднала степен на военно-техническо сътрудничество“ с Руската федерация. "Планираме взаимни двустранни проекти с нея, защото те са достатъчно суверенни, за да вземат решения, въпреки членството си в НАТО. Защото отговаря на националните им интереси“, обясни Песков.

В интервю Песков засегна гръцко-руските отношения и очакванията, възникнали във връзка със срещата на Путин с Мицотакис, сътрудничеството между Москва и Анкара, енергийната криза в цяла Европа, която доведе до рязко покачване на цените на природния газ, както и ситуацията в Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова