Бившият шеф на кабинета на Белия дом Марк Медоус съди специална комисия на Камарата на представителите на САЩ, разследваща щурма Капитолия, както и председателя на долната камара Нанси Пелоси (демократ от Калифорния), съобщава изданието Politico.

Във вторник стана известно, че Медоус отказва да сътрудничи изцяло на споменатата комисия, включително да отговаря лично на въпроси на представителите й. Както уточни адвокатът му Джордж Тервилигер, бившият помощник на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп е възнамерявал да направи това, но е променил решението си заради позицията на комисията. Според магистрата конгресмените ще искат от неговия клиент да разкрие информация, пряко свързана с работата на предишната администрация на САЩ. Медоус смята това за незаконно.

В сряда комисията обяви намерението си да повдигне обвинение за неуважение към Конгреса на САЩ срещу Медоус.

Медоус бе началник на персонала на Белия дом в предишната администрация на САЩ. Той беше смятан за един от близките на Тръмп. Каква информация са поискали от него законодателите, все още не е уточнено. През ноември политическият консултант Стивън Банън, който служи като политически стратег в Белия дом при Тръмп, беше обвинен в неуважение към Конгреса на САЩ за това, че не присъства на изслушванията пред споменатата комисия.

Превод и редакция: Тереза Герова