Новият министър на външните работи на ФРГ Аналена Бербок ще се отправи на първото си посещение зад граница - в Париж, където тази сутрин е планирана среща с с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан. Това обяви говорител на външнополитическото ведомство в Берлин, предава DPA.

В следобедните часове на деня Бербок ще пристигне в Брюксел за среща с Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. В петък "зеленият“ политик ще отпътува за Варшава за среща с полския си колега Збигнев Рау.

40-годишната Бербок е първата жена начело на Министерството на външните работи на ФРГ. Според говорителя разговорите в Париж, Брюксел и Варшава ще се съсредоточат върху двустранни, европейски и външнополитически въпроси. Наред с други неща, роля ще играят отношенията между Русия и Украйна, управлението на климатичната криза, ситуацията полско-беларуската граница и бъдещето на Европейския съюз. Във Варшава е предвидена и церемония по полагане на венци на гроба на Незнайния войн.

Превод и редакция: Тереза Герова