Научен форум, посветен на 144-та годишнина от обявяването на Руско-турската освободителна война, ще се проведе от 09.00 ч. в Руския културно-исторически център в София, ет.3, зала 305. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

Събитието се реализира в рамките на посещението на петчленна делегация от организацията Руското историческо общество (РИО) в България, по покана на председателя на АБВ Румен Петков.

Петчленната делегация от организацията РИО (Руско историческо общество) е в България по повод честванията на 144-та годишнина от Освобождението на Плевен и организацията и провеждането на научен форум в София, с участието на Българското историческо дружество и представители на Руското историческо общество.

В състава на делегацията влизат Алексей Громико – директор на института за Европа към Руската академия на науките, Константин Могилевский – председател на управителния съвет на Руското историческо общество и изпълнителен директор на фондация "История на Отечеството“, Ефим Пивовар – президент на Руския държавен университет за хуманитарни науки и член на Съвета на Руското историческо общество и др.

В програмата е предвидено поднасяне на венци на храм-паметника Шипка и провеждането на научна конференция в Плевен, организирана от плевенските военноисторически музеи, на датата, която бележи Плевенската епопея – 10 декември. В рамките на посещението на руската делегация е предвидена и официална среща с президента Георги Първанов (2002-2012) на 11 декември.