САЩ и НАТО нямат задължение да изпращат войски за защита на Украйна в случай на влошаване на ситуацията, подчерта президентът на САЩ Джо Байдън, отговаряйки на въпросите на журналистите на поляната пред Белия дом, преди да замине за Мисури, пише руското издание "Взгляд“.

"Имаме морално и правно задължение към нашите съюзници от НАТО, в случай че бъдат атакувани, в съответствие с член 5 (от Хартата на НАТО), това е свещено задължение. Това задължение не се отнася за НАТО, тоест имам предвид Украйна“, каза той.

По-рано стана известно, че американският държавен глава в отговор на думите на руския президент Владимир Путин за безпокойството от движението на Изток от НАТО обеща да обсъди тази тема с членовете на Алианса.

Припомняме, че президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън проведоха разговор чрез видеоконференция при закрити врата. Разговорите продължиха два часа, като на журналистите бяха показани първите кадри от приветствията.. Нуланд твърди, че Русия е готова да хвърли "почти всички сухопътни войски на запад от Урал“ срещу Украйна. Байдън изброи на Путин ответните стъпки на Съединените щати при руска инвазия в Украйна. Путин каза, че Русия е "сериозно заинтересована“ да получи законово фиксирани гаранции, изключващи разширяването на НАТО на Изток.

***

Сочи. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин определи като "резултатни“ преговорите в Сочи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Нашите отношения традиционно се изграждат в духа на добросъседство, уважение и взаимно зачитане на интересите, обхващат множество области на сътрудничество и са взаимноизгодни в партньорство. В този дух се проведоха днешните преговори с г-н Мицотакис. Те бяха много информативни и ефективни“, каза руският президент на съвместна пресконференция с гръцкия премиер.

Путин отбеляза, че Русия осигурява повече от 40% от нуждите на Гърция от природен газ. През 2021 г. износът е нараснал с над 12% - до 3 млрд. куб.м. м. "Ще продължим да осигуряваме гарантираните непрекъснати доставки на енергия. Готови сме да надграждаме взаимноизгодното сътрудничество в тази област“, добави президентът на Русия. Путин също благодари на Гърция за признаването на сертификатите за ваксинация срещу коронавирус с препарата "Спутник V“.

Гръцкият премиер определи Русия като стабилен и печеливш партньор в енергийния сектор. В същото време Мицотакис изрази загриженост относно ситуацията в Украйна. "И все пак се надявам, че няма да има сериозни сблъсъци. Минските споразумения също трябва да се спазват“, каза премиерът. Според него Гърция е заинтересована от разрешаване, а не от изостряне на кризата.

***

Москва. На посолството на САЩ в Москва е връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от военната дейност на американците и страните-членки на НАТО. Това се казва в коментар на официалния представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, съобщава вестник "Известия“.

Захарова подчерта, че военната активност на САЩ и страните от НАТО по периметъра на руските граници, включително полети на военни самолети и опасни маневри на военноморски кораби, продължава да набира скорост. "В същото време съюзниците от Алианса преминаха към провокации срещу самолети на гражданската авиация“. Това според Захарова застрашава сигурността на въздушното пространство и човешките животи като цяло.

"Във връзка с тези провокативни действия на 8 декември на посолството на САЩ в Москва беше връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от подобно безразсъдство“, каза говорителят на външнополитическото ведомство в Москва.

В същото време Захарова уточни, че в документа са изброени скорошни инциденти, свързани с дейността на НАТО.