САЩ и НАТО нямат задължение да изпращат войски за защита на Украйна в случай на влошаване на ситуацията, подчерта президентът на САЩ Джо Байдън, отговаряйки на въпросите на журналистите на поляната пред Белия дом, преди да замине за Мисури, пише руското издание "Взгляд“.

"Имаме морално и правно задължение към нашите съюзници от НАТО, в случай че бъдат атакувани, в съответствие с член 5 (от Хартата на НАТО), това е свещено задължение. Това задължение не се отнася за НАТО, тоест имам предвид Украйна“, каза той.

По-рано стана известно, че американският държавен глава в отговор на думите на руския президент Владимир Путин за безпокойството от движението на Изток от НАТО обеща да обсъди тази тема с членовете на Алианса.

Припомняме, че президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън проведоха разговор чрез видеоконференция при закрити врата. Разговорите продължиха два часа, като на журналистите бяха показани първите кадри от приветствията.. Нуланд твърди, че Русия е готова да хвърли "почти всички сухопътни войски на запад от Урал“ срещу Украйна. Байдън изброи на Путин ответните стъпки на Съединените щати при руска инвазия в Украйна. Путин каза, че Русия е "сериозно заинтересована“ да получи законово фиксирани гаранции, изключващи разширяването на НАТО на Изток.

Превод и редакция: Иван Христов