Износът на британски финансови услуги за САЩ изпревари този за Европейския съюз през 2020 г. за първи път след гласуването за Брекзит, който накара града да измести фокуса си от континента, пише The Telegraph.

Около 34% от износа на банки и финансови компании е отишъл в Америка през 2020 г., според проучване на групата за банково лобиране TheCityUK, в сравнение с 30% за ЕС. САЩ е начело за първи път, откакто започнаха да събират данни през 2016 г.

Експерти посочват, че промяната е доказателство за нарастващия американски интерес към Великобритания, тъй като компаниите очакват нови възможности.

Тристан Тетър, адвокат в Bird & Bird, заявява, че също така е забелязал големи вътрешни инвестиции от САЩ в Обединеното кралство, особено в индустрията на финансовите технологии, където "Обединеното кралство продължава да представлява атрактивен пазар“.

Общият търговски излишък на Великобритания във финансовите и свързаните с тях професионални услуги се увеличи с 8,4% до 101,7 милиарда долара (79,3 милиарда британски лири) през 2020 г., тъй като спадът на износа за ЕС беше компенсиран от нарастването на износа за САЩ.

Отдалечаването от блока вероятно ще продължи през 2021 г., тъй като Брекзит тежи върху износа за ЕС, а британските търговски преговарящи поставят премахването на бариерите пред услугите в ключов фокус на усилията си за сключване на нови сделки с други страни.

Общият износ на финансовия сектор за САЩ - който включва финансови услуги, пенсии и застраховки - беше едва £15 милиарда през първите шест месеца на годината, спрямо по-малко от £11 милиарда, изнесени за ЕС, според изчисленията на Telegraph, базирани на данни от Службата за национална статистика (ONS).

Обратът вероятно ще бъде възприет от привържениците на Брекзит като оправдание на твърденията им, че градът може да просперира извън блока.

Противниците твърдяха, че статутът на Лондон като финансов център ще бъде изложен на риск, ако Великобритания гласува за напускане, прогнозирайки, че може да бъдат загубени до 200 000 работни места, защото банките и други компании ще бъдат изключени от европейския пазар.

Данните на TheCityUK обаче показват, че столицата остава много по-натоварена от всеки финансов център на континента. Британската банкова индустрия имаше активи от 14,3 трилиона долара в края на юни тази година, изпреварвайки Франция и Германия, докато пазарът на правни услуги в Обединеното кралство е вторият по големина в света след САЩ.

Междувременно на Лондон се падат 16% от трансграничните банкови заеми - най-големият дял в света - и обработва 43% от световната търговия с валути, включително повече от два пъти повече долари от Америка. Застрахователната индустрия е четвъртата по големина в света и най-голямата в Европа.

Уилям Райт от мозъчния тръст New Financial казва, че нарастването на търговията със САЩ се дължи отчасти на бариерите след Брекзит, които намаляват износа на финансови услуги от града за ЕС. Той добавя, че американската икономика също е понесла по-малко щети от еврозоната от Covid миналата година и се е възстановила по-бързо.

Продажбата на повече услуги, особено тези, предоставяни от Сити, ще бъде от решаващо значение, ако правителството на Борис Джонсън иска да постигне амбициозната си цел да достигне £1 трилион общ износ на година до 2030 г.

Общият износ на стоки и услуги от Обединеното кралство миналата година възлизаше на около £601 милиарда.

Великобритания вече е вторият по големина износител на услуги в света, но пандемията постави сектора под натиск.

Повече от три пъти повече компании обвиняват кризата с Covid за проблемите си, отколкото Брекзит, според ONS.

Последните данни дойдоха, след като данни на Knight Frank показаха, че американските инвеститори са инвестирали повече от £1 милиард в недвижими имоти в Лондон от октомври насам.

Превод и редакция: Иван Христов