От 2 до 4 декември в руската столица Москва се проведе световно първенство по автомоделен спорт, за модели задвижвани с водородна клетка.

В надпреварата за хибридни модели Horizon Hydrogen Grand Prix взеха участие и пилоти от България, а в националния ни тим бяха включени двама ученици от Враца, състезателите на Спортно Технически Моделен Клуб Враца - Любомир Михайлов и Самуил Кулев, както и Николай Георгиев от Автомоделен Спортен Клуб – Нови Искър. Треньор на отбора на България е Мартин Петров, а ръководител е зам. Председателя на БФАМС - Дамян Петров. Ивайло Бонев – Технократи , беше включен в екипа на експертите съблюдаващи спазването на правилника.

Победител в 6 часовата надпревара стана отбора на Атом – Русия /Тюмен/, втори е отбора на домакините от Москва – Мосгормаш, а трети стана отбора на България – Технократи БФАМС.

Разработката и изработката на модела, както и инженерното решение и дизайн е изцяло дело на екип от Българската федерация по автомоделни спортове.

В надпреварата взеха участие 6 държави с 10 отбора. Организатор на събитието е Департамента за иновации и развитие на град Москва, а спонсор е руската компания "In Energy" - развиваща и разработваща водородни технологии.

Участието на Българският отбор е организирано от Технократи – образователни програми и курсове за деца и със съдействието Българска федерация по автомоделни спортове.