Правителството одобри Списък на продуктите, свързани с отбраната и Списък на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С приетото Постановление страната ни ще изпълни поетите ангажименти по линия на ЕС и международните режими за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Проектът на Списък на продуктите, свързани с отбраната е идентичен с публикувания през 2020 г. актуализиран Общ Списък на оръжията на Европейския съюз (EC) (OB, L225 от 25.06.2021 г.). Общият списък на оръжията на ЕС служи за основа при приемането на националните списъци на контролираното военно оборудване и технологии на държавите членки.

По отношение на вноса на изделия и технологии с двойна употреба, всяка държава членка на ЕС може да въведе мерки по контрола на национално ниво.

Законът за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба въвежда регистрационен режим по отношение на вноса на т. нар. "чувствителни" изделия и технологии с двойна употреба.

В Списъка на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос са отразени и приетите промени в съответните списъци на международните режими за експортен контрол.