Министерският съвет одобри днес позициите на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз "Правосъдие и вътрешни работи", част "Правосъдие" на 10 декември в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на заседанието министрите на правосъдието ще обменят мнения относно поуките за функционирането на съдилищата и за съдебния контрол в контекста на пандемията от COVID-19. Разпространението на COVID-19 се отрази във всички сфери от живота на гражданите, в това число и до достъпа им до правосъдие. В рамките на дискусията България ще представи информация относно предприетите в страната мерки за подобряване на работата на съдебната система чрез по-широко включване на информационните технологии, напр. възможност за провеждане на видеоконференция по граждански, наказателни и административни дела.

В рамките на заседанието Словенското председателство ще представи доклад за напредъка по преговорите с Европейския парламент за приемането на предложението за Регламент относно европейските заповеди за предоставяне и запазване на електронни доказателства по наказателноправни въпроси.

По време на срещата ще бъде представена и актуална информация относно дейността на Европейската прокуратура. Ще се проведе и работен обяд на тема "Борба срещу речта на омразата и престъпленията от омраза за по-приобщаваща и предпазваща Европа".