Министерският съвет прие Стратегията за развитие на Националната статистическа система на България за периода 2021-2027 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Основни акценти в документа са задълбочаване на работата със заинтересованите страни, както и намаляване на тежестта на респондентите.

В Стратегията са дефинирани четири приоритетни теми: Модерна и ефективна Национална статистическа система; Високо качество и доверие в официалната статистика; Преход от статистически данни в статистическа информация с добавена стойност; Активно сътрудничество с национални и международни партньори.

Документът предвижда разработване и внедряване на нови методи и технологии в производството и разпространението на резултатите от статистическите изследвания; използване на повече административни и нови източници на данни за усъвършенстване на производството на статистически данни и оптимизация на използваните публични ресурси; включване и активно участие на обществото в планирането и оценката на процесите, управляващи статистическата дейност в страната; разработване на нови, потребителски ориентирани статистически продукти и услуги, които отговарят на текущите тенденции в представянето и публикуването на статистическа информация; разширяване на международното сътрудничество в рамките на Европейската статистическа система, Европейската система на централните банки, научноизследователските и академичните среди.

Стратегията отразява националните и европейските потребности и е съобразена с приоритетите, заложени в Европейската статистическа програма (ЕСП) за периода 2021-2027 година. Синхронизирането на Стратегията за развитие на Националната статистическа система с Многогодишната статистическа програма на ЕС гарантира изпълнението на стратегическите приоритети на Съюза в сферата на събирането и обработката на статистическа информация. Осигурява се по-бързото и навременно изготвяне на актуални статистически данни, както и разпространението на качествена статистическа информация за всички групи потребители.

Националната статистическа система се състои от Националният статистически институт, органите на статистиката и Българска народна банка. Органите на статистиката са държавни органи или техни структурни звена, които разработват, произвеждат и разпространяват статистическа информация. Националната статистическа система осъществява статистическата дейност чрез провеждане на статистически изследвания и дейности, включени в Националната статистическа програма. Основната цел на дейността на НСС е да допринася за благополучието на обществото с навременна, сигурна и качествена официална статистическа информация.