В рамките на срещата си с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Сочи, министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис подчерта ролята на Москва за регионалното развитие и отбеляза, че "има място за подобряване на двустранните отношения в икономиката, търговията и туризма“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Protothema.

Мицотакис определи годината на гръцко-руската история, 2021-ва, като трамплин за по-тясно сътрудничество на всички нива, като същевременно изпрати послание, че гръцката икономика расте с много бързи темпове, тъй като пандемията от коронавируса е към своя край. Гръцкият премиер подчерта ключовата роля на Русия в регионалното развитие в качеството й на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, като подчерта, че двамата с Путин ще имат възможност да обменят мнения по въпросите на регионалната сигурност.

Кириакос Мицотакис похвали приноса на Русия за успеха на Гръцката революция от 1821 г. по повод честването на 200-годишнината й, добавяйки, че е щастлив да посети Сочи, домът на много руснаци от гръцки произход.

От своя страна руският президент подчерта специалните връзки между двете страни, като отбеляза, че годината на руско-гръцката история съвпада с 200-годишнината от началото на Гръцката революция, по време на която, както каза, Русия е допринесла за изпълнението на стремежите на гръцкия народ.

Владимир Путин заяви, че е доволен от растежа на двустранните икономически и търговски отношения, като подчерта, че тази година има значително увеличение на обема на търговията, достигайки нива отпреди пандемията, т.е. през 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова