Часове след полагането на клетва като нов министър на външните работи на ФРГ, Аналена Бербок ще се отправи на първото си посещение зад граница. Още тази вечер тя ще се отправи към Париж, където в сутрешните часове на четвъртък е планирана среща с с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан. Това обяви говорител на външнополитическото ведомство в Берлин, предава DPA.

В четвъртък следобед Бербок ще пристигне в Брюксел за среща с Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. В петък "зеленият“ политик ще отпътува за Варшава за среща с полския си колега Збигнев Рау.

40-годишната Бербок е първата жена начело на Министерството на външните работи на ФРГ. Според говорителя разговорите в Париж, Брюксел и Варшава ще се съсредоточат върху двустранни, европейски и външнополитически въпроси. Наред с други неща, роля ще играят отношенията между Русия и Украйна, управлението на климатичната криза, ситуацията полско-беларуската граница и бъдещето на Европейския съюз. Във Варшава е предвидена и церемония по полагане на венци на гроба на Незнайния войн.

Превод и редакция: Тереза Герова