Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Илка Зафирова с орден "Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложението е на Малък градски театър "Зад канала“ и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци (в различни области) с държавни награди - ордени и медали.

Актрисата Илка Зафирова е едно от лицата на Малък градски театър "Зад канала“ и име-емблема за българския театър. Нейните публични изяви - творчески и граждански, винаги се превръщат в значим обществен жест. За огромната зрителска аудитория, обединяваща различни поколения, запомнящо се е останало щастието от срещата с прекрасно пресъздадените нейни роли. Голяма част са създадени по софийските сцени - театър "София", Малък градски театър "Зад канала", Театър ,,199" и са свързани с българската класическа и съвременна драматургия.

Илка Зафирова е носител на множество награди, между които: Аскеер за главна женска роля в "Свекърва" от Антон Страшимиров (1996 г.), Аскеер за поддържаща женска роля в "Без кожа", режисьор Бина Харалампиева (2003 г.), Награда ИКАР за цялостно творчество (2016 г.), Награда "Златното перо" за изключителен принос към българската култура и изкуство (2016 г.) и други.

Връчването на държавната награда, орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие на Илка Василева Зафирова е израз на висока чест и уважение към нейния професионален път и творчество.