Министерският съвет предлага на президента да награди проф. Петър Делев с орден "Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за особено значими заслуги в областта на античната история и тракологията. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

През последните 30 години проф. Делев е сред открояващите се учени в България и международно признат авторитет в областта на античната история и тракологията. Научният му принос е по-конкретно свързан с проблемите на мегалитната култура и археология на I хилядолетие преди Христос в древна Тракия, древна Македония до и във времето на Филип II, елинистическата епоха и войните на Диадохите, проблемите на историческата география и етническата картина на древна Тракия, ранното римско проникване на Балканите.

Проф. Делев има съществен принос и за археологическите проучвания на емблематични селищни обекти в Тракия като Сборяново, Кабиле, Копривлен, както и гробницата при Малко Търново, могилните некрополи при село Исперихово и Симеоновград и др.

Проф. Делев е автор на над 140 научни труда. Участвал е в разработването на над 10 учебника, учебни пособия и христоматии за ученици и студенти.

За неговите приноси в науката и дългогодишната си преподавателска дейност през 2016 г. проф. Петър Делев е удостоен с почетен знак на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ - синя лента.