Пресъздаването на СССР днес е невъзможно, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд заяви, че САЩ се страхуват, че Москва може да се стреми да създаде отново СССР. "Г-жа Нуланд е добре запозната с руските теми и във всички нюанси на постсъветското пространство. Убеден съм, че г-жа Нуланд, също като нас и други специалисти, разбира отлично, че възстановяването на Съветския съюз е невъзможно“, каза Песков.

"Но г-жа Нуланд също знае със сигурност, че в пространството на бившия Съветски съюз отдавна са се появили и зреят интеграционни процеси с различни темпове на развитие. Това са Общността на независимите държави и по-напредналите интеграционни организации, като ЕАИС и още по-напреднали съюзни структури като Съюзната държава на Русия и Беларус. Но нито едното, нито другото, нито третото е опит за реинкарнация на Съветския съюз и не може да бъде", продължи говорителят на Кремъл.

Той допълни, че в пространството на бившия СССР отдавна се формират, укрепват и се развиват независими суверенни държави, които се отнасят един към друг на основата на взаимно уважение, доверие и ненамеса в делата на другия.

Превод и редакция: Иван Христов