Не са налице основания, за да може който и да е, да си позволи внушения за централата на ГЕРБ. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Росен Желязков, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Днес по време на изслушването на служебния министър на културата не отговори на нито един от зададените въпроси. Нито по темата на изслушването ,но използва същото, за да коментира отново взаимоотношенията между него може би и ПП ГЕРБ по отношение на ползването на 16 и 17 етаж от Административната сграда към НДК. Това е сграда, която е частна държавна собственост. От 2010 г. същата се управлява от областния управител. Тя не принадлежи към капитала на търговското дружество НДК, респективно няма никакво касателство с принципал министър на културата, който и да е той. ПП ГЕРБ като парламентарно представена партия с парламентарна група по смисъла на Закона за политическите партии има право за централното ръководство да получи от държавата чрез областния управител след решение на Министерски съвет офиси за осъществяване на своята дейност. Така в началото на тази година след решение на Министерски съвет, със заповед на областния управител и договор за учредяване правото на ползване 16-ти и17-ти етаж се ползват в срок до 10 години при предпоставките на Закона за политическите партии от ПП ГЕРб. Този договор е вписан в Агенция по вписвания, в имотния регистър и фактическия състав е осъществен. Какви са основанията за прекратяване на такъв договор? Тези основания са за всички политически партии, които имат парламентарна група в Народното събрание", каза той.

Росен Желязков заяви, че само при тяхното настъпване може да бъде прекратен такъв договор. "Първо, неплащане на експлоатационни раходи, преотдаване или преотстъпване на помещенията на трети лица, извършване на търговска или стопанска дейност, както и загубата на качеството парламентарно представена партия с парламентарна група. Нито едно от тези основания не са налице, за да може който и да е да си позволи да всява внушения, затова че предстои или се кани да пристъпи към каквито и да е действия за освобождаване на промещение", заяви още депутатът от ГЕРБ.

Според него няма как да дойде полиция в офиса на ГЕРБ, освен при желание за среща или на гости.

Деница КИТАНОВА