Не е нормално в третото десетилетие на 21-ви век да въвеждаме отново понятията "глад“ и "недостиг“. Това каза за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).

По думите й през следващата половин година се очаква масово да затворят малки предприятия, произвеждащи хляб. "При такова свиване на пазара, каквото е в момента, сивата икономика ще продължи да се увеличава ежедневно. В момента имаме затворени вече 7 големи предприятия, които преустановиха дейност. Това е недопустимо. Обществото и икономиката на държавата нямат нужда от висока безработица. Имаме нужда от изправяща се икономика“, каза още тя.

"9% ДДС ставка на основни храни, защо не и на всички храни, произведени в България, означава преди всичко задържане за дълъг период от време на съществуващите цени. Към момента картината е следната: цената на електрическата енергия е повишена с 400%, цената на газа наближава 280% покачване, цената на водата също има покачване, цената на основната за нас суровина, каквото е брашното, има увеличения със 150%, а на места и 200%. При това стечение на нещата и при тези обективни предпоставки, които влияят пряко върху себестойността на продукта, който ние създаваме, има абсолютна непредсказуемост на пазара и има факт, който граничи с безумие".

Според Кукушева липсва икономическа логика.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"